Uit tal van wetenschappelijke studies aan leidinggevende universiteiten zoals Harvard, Princeton en Stanford blijkt dat lichaamstaal of non-verbale communicatie zoals sociale psychologen het liever noemen een belangrijke impact heeft op ons dagelijks leven. Een nog veel belangrijkere impact zelfs dan vroeger werd aangenomen.

Na een gedegen opleiding bij het internationaal gerenommeerde Center for Body Language / Centrum voor Lichaamstaal en continue zelfstudie help ik sinds 2013 bedrijven en individuele personen met mijn kennis van lichaamstaal.

Lichaamstaal bepaalt immers niet alleen hoe wij anderen zien en hoe anderen ons zien maar ook wie we ZIJN volgens Amy Cuddy, professor psychologie aan Harvard: een high power pose (de krachtige lichaamshouding van een winnaar) zorgt binnen de 2 minuten voor een significante verhoging van het testosteron niveau én een verlaging van het cortisol niveau. Testosteron heeft, zo blijkt uit recent onderzoek aan de universiteit van Zürich, een uitermate positieve invloed op intermenselijk gedrag. Cortisol of het stresshormoon is dan weer verantwoordelijk voor onder andere hoeveel of hoe weinig risico we durven nemen. De personen in de test die een krachtige houding aannamen, kwamen bijgevolg zelfzekerder over, kregen betere punten, werden geselecteerd tijdens test job interviews, namen meer berekende risico’s bij gokken, enz. Uit de studie van Prof. Cuddy blijkt ook dat na 2 minuten een low power pose (een teneergeslagen, depressieve houding) houding het testosteron niveau omlaag en het cortisol niveau aantoonbaar omhoog gaat! Het is dan ook niet voor niets dat de TED talk van Prof. Cuddy met meer dan 30 miljoen views, één van de meest succesvolle TED Talks ooit is. Prof. Cuddy vertelt hier het volledige verhaal.

Lichaamstaal werkt dus maar… spijtig genoeg stel ik nog steeds al te vaak vast dat er in deze sector heel veel pseudo wetenschappelijke praat wordt verkondigt door zogenaamde “experts” en ook daar wil ik bedrijven en individuele personen bij helpen om door het bos de bomen te zien. Enkele tips om het kaf van het kore te scheiden:

Tip 1. Laat je NIET wijsmaken dat meer dan 90% van het effect van je boodschap wordt gecreëerd door lichaamstaal, stem, toon, intonatie, mimiek en oogcontact! Je leest het jammer genoeg al te vaak op de website van een zelfverklaarde expert lichaamstaal en zelfs bij bepaalde opleidingsinstituten maar het is… onzin. Klinkt het raar om dat te horen van iemand die professioneel met lichaamstaal bezig is? Misschien wel en het zou ongetwijfeld gemakkelijker zijn om mee te gaan in deze “Mehrabian Myth” maar lichaamstaal kan je niet losmaken van authenticiteit en daar horen geen leugens bij. Hoe zit het dan met die stelling? Albert Mehrabian, Professor Psychologie aan UCLA, heeft ooit een studie gedaan met personen die een woord over gevoelens uitspraken op verschillende manieren en uit deze studie bleek dat het woord zelf (7%) véél minder belangrijk was dan de toon (38%) en de lichaamstaal (55%). En dat is ook heel logisch. Probeer zelf maar eens om je partner of een goede kennis te overtuigen dat het goed met je gaat terwijl je “goed” antwoord met een bedrukt of droevig gezicht op de vraag hoe het met je gaat. Mehrabian zelf heeft al verschillende keren z’n originele studie toegelicht en de foute conclusies alsof het zou gaan over onze volledige communicatie weerlegt hij hier op z’n eigen website:

“Total Liking = 7% Verbal Liking + 38% Vocal Liking + 55% Facial Liking
Please note that this and other equations regarding relative importance of verbal and nonverbal messages were derived from experiments dealing with communications of feelings and attitudes (i.e., like-dislike). Unless a communicator is talking about their feelings or attitudes, these equations are NOT applicable.”
http://www.kaaj.com/psych/smorder.html

maar toch blijven sommigen – spijtig genoeg – deze studie verkeerd voorstellen als zou ze gaan over onze volledige communicatie… Vandaar deze eerste tip: als iemand beweert dat 55% of zelfs nog erger 93% van je communicatie bepaald wordt door lichaamstaal weet dan dat je beter niet al te veel belang hecht aan die persoon of instelling want ofwel stelt hij of zij het onbewust verkeerd voor door onkunde of onwetendheid ofwel stelt hij of zij het het bewust verkeerd voor en dan mag je gerust spreken van misleiding.

Tip 2. Vertrouw je eigen intuïtie. Kijk goed naar een foto of nog beter een video van de persoon die je een opleiding lichaamstaal of non-verbale communicatie wil geven. Is het een foto met een geforceerde fake glimlach of een video waar je tenen spontaan van gaan krullen, maak dan ook maar dat je wegkomt. Lichaamstaal kan je heel wat bijbrengen en je veel succesvoller maken in je carrière, in zaken, relaties, liefde, kortweg in alles waarbij er menselijk contact is maar het allerbelangrijkste is authenticiteit en het gebrek daaraan zie je vaak al meteen op een foto. Vind je geen foto of video van de persoon die de workshop, training of cursus geeft… dan weet je ook genoeg. Een trainer die er zelf niet in slaagt om een foto met een echte “Duchenne” glimlach te tonen, zal je niet veel verder kunnen helpen om zelfzekerder en beter te communiceren.

Tip 3. Er bestaat geen wondermiddel of truc. Onbewust geven we soms een verkeerde indruk. Een cursus lichaamstaal kan je helpen om je een spiegel voor te houden zodat je je bewust wordt van wat je uitstraalt en je een verklaring geven waarom sommige mensen daarop (en dus fout in jouw ogen) reageren. Een cursus lichaamstaal kan je ook helpen om de lichaamstaal van anderen beter te begrijpen en te interpreteren. Maar wat je vooral niet moet gaan doen, is toneel spelen en lichaamstaal misbruiken om anderen te manipuleren want dat werkt niet. Je gaat fake en onbetrouwbaar overkomen en dan schiet je je doel ver voorbij. Ik word ook vaak gevraagd of lichaamstaal kan helpen om leugens te ontdekken bij anderen. Ja, lichaamstaal kan daarbij helpen maar één bepaalde beweging of gezichtsuitdrukking kan NOOIT een waterproof antwoord geven op de vraag of iemand liegt. Als iemand het tegendeel beweert, vraag dan in welke wetenschappelijke studie dit bewezen wordt.

Lichaamstaal is zeer belangrijk en wordt met de komst van digital natives in bedrijven nog veel belangrijker. De Y-generation groeide immers op in een digitale wereld en bracht meer tijd door achter de computer dan met echte sociale contacten waardoor hun empathisch vermogen om gevoelens van andere mensen in te schatten behoorlijk lager ligt. Ze hebben minder ervaring met real life contacten. Gelukkig kan non-verbale communicatie aangeleerd worden waardoor het EQ of de emotionele intelligentie van de medewerker aantoonbaar stijgt. Het is m’n vaste overtuiging dat een opleiding lichaamstaal binnenkort in heel veel bedrijven bij het pakket opleidingen gaat horen die nieuwe medewerkers krijgen. Het helpt bovendien ook tegen stress!

Het is dan ook spijtig dat er nog steeds charlatans en zelfverklaarde experten rondlopen in deze sector want lichaamstaal werkt echt!

Heb je interesse? We geven opleidingen in heel België zowel in-house bij grote bedrijven als in kleine groepen voor privé personen, zelfstandigen en vrije beroepen. Stuur een mailtje naar wim_at_wimedia.be voor meer informatie.

Wim Meulders
Gecertificeerd Coach
Expert Lichaamstaal

2 Comments

  • cindy demeulder says:

    Dag Wim, ik ben Cindy, nichtje van Wendrickx Sven 🙂 ik maak momenteel een groepsthesis rond lichaamstaal samen met een aantal klasgenoten. We studeren orthopedagogie en we kennen wel de belangrijkheid van onze lichaamstaal in het werkveld (ik werk zelf al enkele jaren als opvoedster in bijzondere jeugdzorg). Maar we willen onderzoeken hoe we als begeleider dit kunnen optimaliseren. Specifiek naar kids/pubers/volwassen met een problematiek. Bv. moet je iemand met een hechtingsstoornis anders benaderen? hoe werkt dit bij blinden? bij doven?…. Is er een manier dat u ons kan bijstaan in raad? Dingen die we kunnen leren. Want online is er zoveel te vinden, maar moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Kunnen we eventueel gesprek met u aangaan? en zijn daar kosten aan verbonden? We horen het graag, met vriendelijke groeten, Cindy Demeulder

Leave a Reply