Over innovatie…

By February 5, 2023 Marketing No Comments

Foto: mijn scetchbook waarin het prille idee van de Rainbow Fit-U mouse getekend staat

Innovatie. Er worden boeken en websites over vol geschreven. Bedrijven MOETEN het doen of ze gaan vroeg of laat ten onder…. Maar is dat ook zo? In deze blog ga ik wat verder in op product innovatie.

Het staat vast dat best presterende bedrijven ook bedrijven zijn die veel innoveren maar innovatie is niet eenvoudig en veel bedrijven bijten hun tanden er op stuk. Waarom? Omdat er geen garantie is op succes en omdat vaak het verschil tussen innovatie en New Product Development (NPD) niet duidelijk is.

Bij innovatie mag je bij wijze van spreken uitgeven wat je wil, er is geen garantie op succes en dat mag ook geen probleem zijn want proberen, testen, zoeken, opnieuw proberen, mag nooit afgewogen tegen “wat brengt het op”. 

Is dit een vrijgeleide om het geld door ramen en deuren te gooien? Zeker niet. Daarom moet je (product) innovatie los zien van NPD. Bij innovatie experimenteer je, bij NPD werk je vanuit de klant “vraag” naar een doel zodat je meer en betere producten beter op de markt kan brengen. 

Als je begint met de (onuitgesproken) noden van de klant en een strikte Stage-Gate procedure volgt in elke stap van de product ontwikkeling: market analyse en insights, ideation of idee creatie en brainstorming, idea refinement en idee selectie, concept development en validatie, business case, product development en commercieel concept, pricing, product marketing plan en go-to-market strategie, packaging design, manufacturing start-up, sales tools development en activatie, product introductie en presentaties, product launch, monitoring, sustainable brand building,… dan kom je er wel als je onderweg bij elke gate nog steeds je darlings durft te killen. 

Product ontwikkeling vanuit marketing kant is één van mijn passies en het is naar mijn bescheiden mening het allerbelangrijkste deel van marketing. Er zijn tal van voorbeelden van bedrijven die succesvol zijn zelfs met slechte reclame. Ik ken er geen een dat succesvol is met slechte producten. 

Ben je het eens/niet eens, wil je er meer over weten,.. of nog beter wil je nieuwe innovatieve producten bedenken en ontwikkelen en daarmee je marge en omzet verhogen in de komende jaren, bel of mail me en we spreken af. Ik garandeer je minstens één nieuw succesvol product of service.

Wim

Leave a Reply