Vaak krijg ik de vraag hoe je op basis van videobeelden kan weten of iemand de waarheid vertelt.

Uiteraard is dit niet eenvoudig. In een gesprek van persoon tot persoon kan je door bepaalde gesprekstechnieken veel meer te weten komen of met technologische hulpmiddelen zoals een hittecamera kan je verschillen in temperatuur meten rond de neus die een duidelijk aanduiding bij een leugen geven (meer hierover op de website van de Universiteit van Granada) maar in een opgenomen gesprek of toespraak kan dit natuurlijk niet.

Een heel simpele techniek kan je vaak al verder helpen: kijk goed naar de momenten waarop de persoon in kwestie zeer duidelijk bevestigt of ontkent en kijk naar de beweging van z’n hoofd. Als het hoofd ook ja knikt wanneer de persoon bevestigend spreekt dan is de kans groot dat de persoon de waarheid spreekt maar zie je het hoofd nee schudden wanneer het eigenlijk ja zou moeten knikken dan kan dit een indicatie zijn van een leugen. Uiteraard moet je ook kunnen vergelijken met hoe iemand in gewone doen is op de video om meer zekerheid te krijgen.

Een heel gekend voorbeeld is de beruchte “I’m not a crook” toespraak van Richard Nixon. Wanneer hij zegt “I’ve earned every cent” schudt hij nee en wanneer hij zegt “I’m not a crook” knikt hij ja en net daarna schudt hij opnieuw nee als hij zegt “I’ve earned everything I got”. Klik hier om te bekijken. Het was dan ook geen wonder dat later uitkwam dat Nixon toch wel een en ander te verbergen had.

Ook dichter bij ons gebeurt het. Voornamelijk op onverwachte momenten. Een “mooi” voorbeeld is toenmalig minister van financiën Steven Vanackere middenin de Dexia ACW problemen. Hij wordt in de Wetstraat belaagd door journalisten en zegt: “ik ga morgen vragen beantwoorden in parlement” en kijk dan goed naar z’n hoofd wanneer hij er aan toevoegt: “en zal dan elke transparantie geven die men verlangt”. Fragment is hier en start vanaf 07:40

En vorige week kon je Ben Carson, Republikeins presidentskandidaat zien op een persconferentie waarop hij aankondigt Trump te steunen. Klik hier voor de video. Nadat een journalist hem vroeg of deze beslissing ook door God ingegeven was, zegt hij vanaf 52:21 “I prayed about it a lot” en geheel in lijn met wat je kan verwachten als iemand de waarheid spreekt, bevestigt zijn lichaamstaal dat ook. Z’n hoofd knikt ja. Maar onmiddellijk daarna zegt hij ook: “and I got a lot of indications”. Z’n hoofd schudt op dat moment lichtjes maar duidelijk nee. In ‘t Engels zegt men: “don’t jump to conclusions”, trek geen voorbarige of overhaaste conclusies en dat gaat hier zeker ook op! Je kan niet afgaan op signaal maar als je dit vergelijkt met z’n hoofdbewegingen in de rest van de video dan kan dit een duidelijke aanwijzing zijn.

Als je zelf video’s vindt met voorbeelden of vragen over lichaamstaal, stuur dan zeker de link door. In een volgende blog komen we er zeker op terug.

 

 

 

Leave a Reply